Nissafors Bruk

Nissafors Bruk

Skyltställningen invid parkeringen på Isaberg GK är färdig. Där finns 4 skyltar monterade med information om Nissafors Bruk och brukets historia. Tidigare fanns det 3 vepor med motsvarande information i en flygelbyggnad. Dessa finns numera på Gislaveds Industrimuseum.


vepa_nissafors_1


Med bidrag från Leader Västra Småland har man anlagt en vandringsled som heter Golfbaneleden. Klubben har nu ett fint komplement till golfen, vilket passar bra till vår slogan, "Isaberg Golfklubb inte bara 36 hål".

Leden passerar igenom stora delar av det område som utgjordes av Nissafors Bruk, som var ett betydande järnbruk från 1725 och 180 år framåt. Förutom järnhantering fanns här också ett träsliperi där timmerstockar slipades ned för att man skulle få fram massa för papperstillverkning.

En ny arkeologisk rapport finns att ladda ner från Länsmuseet i Jönköping. Undersökningen är gjord med anledning av ett planerat minikraftverk vid Nissafors Bruk.

karta_1760

Bilden är en enkel karta som visar hur det såg ut på 1700-talet. Man ser Nissafors Jernbruk och observera orden "Ån går här ut-med". Östra Håmrarna är sannolikt stångjärnshammaren, som drevs av vattnet i Nissan. Man ser tydligt vattenhjulen inritade.

 En mycket bra skildring av Nissafors Bruk finns i Isaberg Golfklubbs jubileumsbok 2008


corpsdelogi001Bilden visar det ursprungliga Corps de logi, en byggnad som hade kunnat berätta många dråpliga historier om den funnits kvar. Den kallades i folkmun 'Baronavillan'. Tyvärr revs den 1963 då man inte längre fann det ekonomiskt möjligt att underhålla fastigheten. I förgrunden står den dåvarande förvaltaren Gustav Lord
Halvard Nilsson på Gislaveds Industrimuseum har gjort en överblick av historien för Nissafors Bruk från 1725 fram till 1963 då baronavillan ovan revs.
Ladda gärna ner pdf-filen här. 


vattenledning_kallanBilden visar inloppet vid källan för det vatten som gick fram till Corps de logi i en borrad träledning. Ledningen är 1800 meter lång och grävdes ner för hand runt 1855 .
Fallhöjden är 50 - 60 meter, vilket gav ett bra vattentryck även på andra våningen.
Numera sitter en plastslang i stockarna och förser andra med vatten.

Material om Nissafors Bruk finns lite varstans. En del finns i Länsarkivet i Jönköping, annat hos Gislaveds och Gnosjö kommuner, en del hos Gislaveds Industrimuseum, för att inte tala om allt som har spritts för vinden på olika håll genom arv, försäljningar mm.