Oskarström, Lilla Nissastigen

Oskarström, Lilla Nissastigen

lilla_nissastigen_v2_2_s1
Lilla Nissastigen är en vandringsled i Oskarström. Utefter leden kan man beskåda de gamla industrimiljöerna vid Skandinaviska Jutefabriken, Järnvägsstationen, Maredsskolan. Vidare nedströms till gamla RYAB, "Sulfiten" och arbetarbostäderna på andra sidan Nissan.
Skandinaviska Jutefabriken byggdes på 1 år och invigdes 1890. En smått fantastisk bedrift. I början av vandringsleden kan man bland annat beskåda kanalen som forslar vatten till fabrikens kraftverk.

Stolpar och skyltar med siffror är utsatta efter hela slingan. Motsvarande nummer finns i en tryckt guide och en karta. Denna guide kan idag laddas ner här som pdf. Den finns också i tryckt version som bl.a finns på biblioteket och hos Hembygdsföreningen. I denna guide kan man läsa om de olika platserna och dessutom se bilder från förr.

Bland annat finns historien om Oscar Björkman, som gav namn åt Oskarström och om Mr William W. Thomas, amerikansk konsul i Stockholm som gillade att fiska lax invid Vita bron.

Texterna är skrivna av Owe Dammvik, Oskarströms Hembygdsförening och de gamla bilderna kommer från Oskarströms Hembygdsförenings fotoarkiv. Omslagsbilden är fotograferad av Patrik Leonardsson/N.

Klicka här eller på omslaget för att öppna guiden.