Arkivet

Succé för temakvällarna om Nissafors Bruk


img_3847_2

Temakvällarna den 10 november 2011 och 26 januari 2012 har bjudit på en mycket uppskattad och trevlig föreläsning i ett fullsatt Gislaveds industrimuseum.
- Det har varit slutsålt i flera dagar, berättar Halvard Nilsson, en av de ansvariga för föreläsningen.

img_3829Föreläsningen handlar om Nissafors Bruks historia under 240 år som järnbruk och massafabrik. Flera inbjudna talare delade med sig av sina kunskaper om brukets historia och berättade tillsammans med trevliga bilder om Nissafors och människorna kring bruket. Bland annat kunde vi höra Kurt Gabrielsson från Töllstorps Industrimuseum berätta om Järnbärarleden och tråddragning i Gnosjö.

Nissafors Bruk var det största järnbruket i Jönköpings län och producerade järn i 180 år från 1725 till 1906 då smedjan rivs. Fideikommisset avvecklas och Kooperativa Förbundet köper fallrättigheterna i Nissan 1938. 1968 säljer KF marken till golfklubben, som idag utgör Isabergs Golfklubb.
Industrimuseet har genom Halvard Nilsson lagt ner stort arbete med att samla dokumentation om brukets historia. Denna historia har visats upp under sommaren i form av 3 stora vepor som har huserat i en av de gamla flygelbyggnaderna på Isabergs Golfklubb.

- Det är fantastiskt roligt att det finns ett så stort intresse för vad vi gör här på museet, avslutar Halvard Nilsson.