Arkivet

Skeppshultscykeln blir frimärke

frimarke_cykel27 januari släpptes nya frimärken på temat cykel.
Skeppshultscykeln är representerad av 2 motiv av 5 i de nya frimärkena. Dels är deras STC Steel och en trehjuling från 30-talet.

Följande text är saxat från Posten.se

"Projektledare Barbro Sjöberg, som styrt en lång rad frimärksutgåvor, berättar om tankarna bakom ”livscykeln”, som blev det informella arbetsnamnet.

– Vi bestämde oss för att visa vardagens cyklar, inga extrema tävlingscyklar, enhjulingar eller liknande. Vanliga cyklar från barnets trehjuling till den trehjuling som bland annat är ett bra hjälpmedel för äldre personer, säger hon.

Uppifrån och ner i häftet visas trehjulingen Monark 523 för personer med bland annat balansproblem, men också för smidiga transporter i stora industrilokaler. Crescents låghjuling som kunde tas isär och läggas i bilens bagageutrymme. En klassisk damcykel från Engelsberg som efter många års användning fått slitna delar utbytta mot moderna detaljer.

– Sviten frimärken avslutas med två cyklar från hundraårsfirande Skeppshult i Småland, dels en modern pendlarcykel till och från jobbet, dels en trehjuling för barn tillverkad i plåt. Många barn har cyklat runt på just en sådan här hallonröd eller ljusblå trehjuling från Skeppshult. De tillverkades från 1930-talet och framåt i ett stort antal, säger Barbro Sjöberg.
Varje frimärksbild har utöver en cykel också ett cykelattribut, som pump, hjälm, kedjeskydd, kuggkrans och tuta."

Skeppshultscykeln fyller som sagt 100 år och Industrihistoria i Nissadalen säger såklart Grattis!